fredag 25 januari 2013

Inför v. 5

Hej!
Det har varit en riktigt kall vecka. I Tisdags begav vi oss av till skolskogen för att undersöka hur skogen ser ut på vintern. Barnen upptäckte en massa. Vi kommer att gå till samma ställe under terminen för at ser hur naturen ändras med årstiderna.




Vi har också skrivit och berättat om vår taltrappa som vi byggde förra veckan. Bilder och text sitter uppe i klassrummet.

Vi har också arbetat med snöflingan. Vi har sett på olika bildspel på hur olika snöflingor ser ut. Vi har lärt oss hur strukturen ser ut och varför det blir flingor. Sedan fick alla måla sin snöflinga med blyerts, pastellkrita och vattenfärg. De ligger under press nu, men sätts upp nästa vecka.

En del barn är osäkra på hur talen sägs mellan 11-20. Låt dem ramsräkna hemma, både framlänges och baklänges. Låt de lägga rätt antal av de tal ni säger. Om du te.x säger 17 ska ditt barn ta fram 17 makaroner, legobitar eller något annan som finns lättillgängligt. Upprepa gärna flera gånger.




Hälge har försvunnit!! Men jag hörde av någon som hade hört av någon att han hade setts tillsammans med en råtta. Vi får se på måndag om han är tillbaka.
  • Klassen åker skridskor tisdagen den 5/2. Vi kommer att göra på samma sätt som förra gången. Vi går från skolan strax efter 8 och går tillbaks ca: kl 12. Vi kommer vara tillbaka innan kl.13. Alla ska ha med sig matsäck. Det finns skridskor/hjälm att låna men storlekarna är i begränsat antal.  
         Finns det någon förälder som kan köra klassens packning till/från ishallen?
         Finns det någon extra vuxen som vill vara med oss och åka på isen?

         Hör av er till mig snarast:  linda.olsson@edu.partille.se 

  • Jag kommer att vara bortrest v.6 och klassen får vikarie. 
  • Skolan är stängd vecka 7 då det är sportlov. Ni som har ansökt om flexibelt sportlov kommer snart att få ett samtal från skolan för att meddela att det inte blir något. Det är för få elever anmälda till skolgång vecka 7. 
läxor vecka 5

Läsläxa från måndag till fredag
Hemliga läxan från måndag till fredag

Mvh Linda

lördag 19 januari 2013

Ingen skola/fritids på måndag!!

Hej!

Jag vill bara påminna er om att både skolan och fritids är stängt på måndag den 21 januari. 

Vi ses på tisdag.

Mvh Linda


fredag 18 januari 2013

Inför vecka 4

Hej!

Det är härligt att det är snö ute. Det gör rasterna lite roligare. Klassen har fått köpa in 11 st stjärtlappar som de turas om att använda.

Vi kommer att vara ute en del i naturen under den här terminen. Se till att ditt barn har kläder för utevistelse varje dag. Det är bra om det ligger extra kläder i den blåa lådan. Barnen växer mycket så ser gärna över att stövlar/regnkläder/överdragsbyxor etc. passar och inte är för små.

Under veckan har vi arbetat med rim. Vi har läst rim-sagor, skrivit egna rim-meningar och försökt rimma på olika ord. Vissa tycker det är lätt andra har svårt för rim. Jag har försökt visa varför vissa ord rimmar och andra inte. För att ett ord ska rimma måste det sluta på samma ändelse.

tex:   k-att           k-o          g-ås
         n-att         sk-o          m-ås
         h-att         sn-o          l-ås

I matematiken har vi arbetat med talen 11-15 samt talraden 1-20. Vi har laborerat och lagt taltrappan 1-20. Vi har gömt tal på talraden som de ska hitta och byggt talen för att få en känsla av hur mycket det är. Vissa tycker det är svårt att veta vad talen heter efter 10. Låt dem gärna ramsräkna hemma och säga talen 11-20, i ordning, högt hemma.
Vi kommer att fortsätta arbeta med detta under veckan som kommer.


Klassen har också haft klassråd. Där bestämde de att på fredagar är det fri placering i bamba. Vi kommer att köra detta på prov två fredagar för att sedan utvärdera och se om vi kan fortsätta med det. På klassrådet bestämde vi att när klassen har fått 10 stjärnor ska vi se på film ( Tsatsiki, morsan och polisen) och äta popcorn.

Vi har ändrat om lite i våra scheman så nu kommer klassen att få  8-9 halvklass-lektioner i veckan. Det innebär att varje elev får minst 4 tillfällen i veckan då de bara är 10 st.
Efter sportlovet kommer vi att skifta idrottstider på röd och blå grupp.


  • Vecka 4 kommer Linus att ha ute-idrott. Blå grupp på fredag. 
  • Vecka 5 startar vi ett tema om djuren i vår skog. Efter det kommer vi att ha ett tema kring vatten/luft.

  • Vi kommer att åka skridskor tisdagen den 5/2. Finns det några föräldrar som vill och kan följa med oss? Finns det någon som kan köra packningen till och från Vallhammra ishall?

Läxor v. 4    Läsläxan från tisdag till fredag
                    Hemliga läxan från tisdag till fredag

Hälsningar Linda

Ps. Blir helt tokig på bloggen som inte vill lägga in några bilder...grrrr.... Jag ska försöka fixa detta.

måndag 14 januari 2013

Jenny Wikensten

Hej!

Jag heter Jenny Wikensten och jag arbetar i 1S på torsdagar då Linda är ledig. Jag började arbeta på Björndammen den 7/1 och tycker det ska bli väldigt spännande!

På torsdagarna framöver kommer vi i 1S att arbeta med lite olika projekt som jag och Linda kommer överens om tillsammans. Till att börja med ska vi grotta ner oss i Sagornas värld. Vi kommer både att läsa, skriva och berätta sagor samt att lära oss vad som karakteriserar en saga. Min ambition är att skriva inlägg här i bloggen emellanåt så att ni får en inblick i vad vi håller på med på torsdagarna.

Jag ser fram emot den här vårterminen jättemycket!
Om det är några frågor är det bara att höra av sig till mig på följande mailadress:
jenny.wikensten@edu.partille.se

Hälsningar Jenny Wikensten

fredag 11 januari 2013

När ditt barn är sjukt

Från och med 7 januari kommer sjukanmälan att ske via en talsvarsfunktion direkt till vårt elevsystem. Det innebär att vårdnadshavare vid anmälan anger sitt barns personnummer. Instruktioner ges vid uppringning. Bekräftelse på anmälan skickas ut via sms och/eller mail.

Det är vårdnadshavares ansvar att skolan får rätt uppgifter om mail/mobilnummer.

Det kommer också att vara möjligt att anmäla frånvaro via ”Skola på webben” se nedan.

OBS! Sjukanmälan måste rapporteras in varje dag. Vet man om att frånvaron kommer att sträcka sig över fler dagar kan man också ange datum enligt de instruktioner man får vid uppringningstillfället.

Telefonnummer till talsvar: 031-792 1409  

Skola på webben


Med e-legitimation kan man själv gå in i systemet, ”Skola på webben”, och ändra sina kontaktuppgifter.  Här finns också möjlighet att göra sjukanmälan, se barnets schema klasslistor m.m.

För mer information, gå in på webb-adress:
http://www.partille.se/Invanarservice/E-tjanster/etjanst-forskola-skola/etjanst-skola/

Inför v. 3

Hej!

Det har varit härligt att träffa alla eleverna igen efter vinterlovet. 

Under veckan som gått har eleverna fått skriva en text om sitt lov. De har också illustrerat en bild till. Dagen efter fick de träna på att läsa sin text och sedan redovisade de sin text inför klassen. Ni kan läsa boken som heter: Mitt vinterlov. Den står på vår "bokhylla" i klassrummet. 

I matematiken har vi tränat och arbetat med tio-kompisarna. Vi har lekt, spelat, övat praktiskt med bönor samt räknat med tio-kopmisarna. Med tio-kompiasr menas de ental som tillsammans blir tio:
1-9, 2-8, 3-7, 4-6, 5-5. Kan man dessa utantill kan man enkelt räkna ut tal som ligger nära tex: 7+4, 6+5, 9+2 osv.

I går, torsdag, hade klassen Jenny för första gången. Hon kommer att arbeta med klassen i projektform. Hon kommer snart att berätta på bloggen vad hon ska göra. Jennys mailadress är:

jenny.wikensten@edu.parille.se


Det var underbart att lyssna på klassens olika monster som de hade i läxa. Alla har blivit så duktiga på att både skriva, läsa och presentera sin läxa. Kul!

  • stängningsdag måndagen den 21/1. Både skolan och fritid är stängt. 
  • Nya rutiner när ditt barn är sjukt. Se separat inlägg. Var noga med att ange rätt mob.nr samt mail.
Läxor v. 3

  • Läxläxa från måndag till fredag
  • Hemliga läxan från måndag till fredag
Trevlig helg!

Mvh Linda Olsson


måndag 7 januari 2013

Läxor v.2

Hej!

Denna vecka får eleverna bara den hemliga läxan. 
Läsläxan får de på måndag. 

Mvh Linda

söndag 6 januari 2013

I morgon startar vi!!

Hej!

Hoppas att ni har haft en härlig ledighet och att ni har fått vara friska. 

I morgon, måndag, kör vi igång igen som vanligt enligt schemat. Det betyder att röd grupp har idrott på morgonen och blå grupp har idrott lektionen efter. 

Under vårterminen kommer jag att gå ner i arbetstid till 80%. Jag kommer inte att arbeta på torsdagarna. Istället kommer Jenny Wikensten att vara lärare för klassen den dagen. Hon börjar att arbeta på skolan i morgon. De andra dagarna kommer hon att arbeta med svenska som andraspråk samt täcka upp för en annan pedagog på skolan. Hon kommer att presentera sig här på bloggen snart! 

Mvh Linda Olsson


linda.olsson@edu.partille.se